Fenugreek Seed

Fenugreek Seed

Cijena: 30,00 KM

Fenugreek Seed

 
Drugi nazivi za piskavicu: grohotuša, grčko sjeme, grčka djetelina, kozji rog, prosjenica, rožnjača ili kako smo ved napisali naziv na engleskom – Fenugreek.
Fenugreek piskavica je jednogodišnja biljka sa stupastim korijenom koji urasta duboko u zemlju. Stabljika je okrugla i razgranata. Listovi su trodijelni i imaju peteljke koje su dlakave i odozgora odebljale. Žuti ili žudkastobijeli cvjetovi pojedinačni su i bez peteljki, a nalaze se u djelovima listova. Cijela biljka ima jak i prepoznatljiv miris.
Biljka je bogata fosforom, kalcijem, lecitinom, nukleoalbuminima. Raste samo od sebe na suhim proplancima uglavnom iz tla vapnenačkog sastava. Cvijeta u lipnju i srpnju, a sjeme se sakuplja u osmom mjesecu. Za lijek se koristi sjeme i to samo vanjsko koje dolazi iz mahunarke, sjeme piskavice je slično lanenom sjemenu.
Ljekovita svojstva piskavice: Piskavica je dobro ljekovito sredstvo za rastvaranje sluzi, za liječenje čireva na želucu i crijevima te za proširenje pluda i tešku astmu, te jako dobra za dijabetis. Ovo sjeme zamjenjuje riblje ulje u liječenju rahitisa, škrofuloze, iznemoglosti, osteomyelitisa i slabe mliječnosti dojilja.